traditionEEL NEDERLANDS! Sint MAARTEN


Sint Maarten is de naamdag van Martinus van Tours en wordt gevierd op 11 november in Nederland, België en het Nederlands Caribische eiland Sint Maarten, maar ook in Frankrijk, Hongarije, Polen en Duitsland. Dit artikel gaat over hoe Nederlanders Sint Maarten vieren

Dutch tradition Sint Maarten

WIE IS SINT MAARTEN?

Martinus van Tours werd rond het jaar 316 in Hongarije geboren en werd op 15-jarige leeftijd soldaat in het Romeinse leger. Hij was gestationeerd in Frankrijk.

Op een koude winterdag kwam hij aan in het Franse Amiens en stuitte bij de stadspoort op een bedelaar. Maarten sneed impulsief de helft van zijn mantel af en gaf die aan de arme bedelaar zodat hij warm kon blijven. Hij kon slechts de helft van zijn schoorsteenmantel afstaan, aangezien de andere helft eigendom van Rome was. Later die nacht droomde hij over Jezus die de halve mantel droeg die Maarten aan de bedelaar had gegeven. Maarten zag dit als een teken van de hemel, verliet het Romeinse leger, liet zich dopen en werd priester, toegewijd aan het helpen van de armen.

Later werd hij bisschop van Tours en na zijn dood werd hij Sint Maarten. Het doorknippen van de mantel en het delen met de armen vormt de basis voor het Nederlandse Sint-Maartenfeest.

Woordenschat

Om je te helpen bij de voorbereiding op Sint Maarten kan het nuttig zijn om de onderstaande woorden te leren!

Nederlands

Engels

De soldaat The soldier
Het leger The army
Frankrijk France
De stadspoort The city gate
De bedelaar The beggar
De mantel The cloak
De hemel The heaven
De armen The poor
De lampion The lantern
De kaars The candle
De liedjes The songs
Het snoepgoed The sweets / candy

WAT DOEN DE NEDERLANDERS VOOR SINT MAARTEN?

Sint Maarten wordt op 11 november gevierd, de dag dat Maarten stierf. Hoewel Sint Maarten eigenlijk een katholiek feest is, heeft het in Nederland geen religieuze toon meer.

Als het buiten donker begint te worden, gaan de Nederlandse kinderen met een lampion in de hand van deur tot deur, en zingen Sint Maartensliedjes. Oorspronkelijk werden de lampionnen gemaakt door een knolraap of suikerbiet uit te hollen en er een kaars in te stoppen. Tegenwoordig maken de kinderen de lampionnen op school van papier.

De kinderen zingen Sint Maartensliedjes en spelen de rol van de bedelaar. De mensen delen hun welvaart met de kinderen door ze snoepgoed te geven. Na een avond bedelen om snoepgoed mogen de kinderen al dat lekkers niet allemaal zelf houden! Er wordt van hun verwacht dat ze de helft van hun snoepgoed weggeven aan diegene die het minder goed hebben. Op deze manier herbeleven ze de daad van Sint Maarten en het delen met de armen.

Bron Schooltv.nl

Heb je moeite gehad met het begrijpen van deze video en wil je graag hulp bij het leren van de Nederlandse taal? Dutch 4 Beginners kan je helpen!

IS DIT DE NEDERLANDSE HALLOWEEN?

Halloween kwam oorspronkelijk uit Schotland en Ierland, door Schotse en Ierse kolonisten naar Amerika gebracht, en daar veranderde het in het feest dat we vandaag de dag kennen.

Sinds de jaren 90 is Halloween ook in Nederland bekend en wint aan populariteit, maar het is lang niet zo populair als in Amerika. Nederlanders doen niet aan trick or treat, maar houden wel van een feestje en Halloween wordt gebruikt als excuus om zich te verkleden en een verkleedfeestje te houden op school, in nachtclubs of op de sportclub.

Er zijn duidelijke overeenkomsten tussen de activiteiten rondom Halloween en Sint Maarten. Misschien zijn de tradities van Halloween en Sint Maarten in de loop van de tijd door elkaar gehaald? Wat denk jij?